Çay nasıl demlenir? Güzel Çay nasıl demlenir?

Konusu 'Genel İçerik' forumundadır ve Ender tarafından 22 Aralık 2011 başlatılmıştır.

  1. Ender

    Ender Administrator Yetkili üye

    Çay demlemenin püf noktaları
    Çay demlek için neler gerekli
    Çay demlemenin kolay yolları

    [​IMG]

    Çayı Satın Alırken;
    Çay; kimyasal yapısı itibariyle çok çabuk nem ve koku çekmeye müsaittir. Bu sebeple satın alınacak çay; satıldığı markette deterjan, parfüm, kedi-köpek mamaları gibi kokulu ürünlerden uzaktaki raflarda teşhir ediliyor olmalıdır. Yani ilk depolama başta olmak üzere kokunun sinebileceği her türlü üründen uzakta istif edilmelidir. Aksi takdirde gayet sağlam ambalaj içinde dahi olsa çay koku alacaktır. Çeşitli nedenlerle delinmiş, yırtılmış veya patlamış bir ambalaj kötü bir çay tadı için ikinci basamaktır.


    Çayı Kullanırken ve Saklarken:
    Doğru reyon ve sağlam ambalaj içinde alınan çay, kullanım için açıldığında hava almayan bir kapta, kuru ortamda, yine kokulu ürün diye tabir ettiğimiz deterjan, baharat gibi maddelerden tamamen ayrı bir yerde muhafaza edilmelidir.
    Kullanılan çay paketinde çayla ilgili şunlar gözlenmelidir:
    Siyah çay kendisine has görünüş, renk ve kokuda olmalı, yabancı koku ihtiva etmemeli, içersinde gözle görülebilen yabancı madde bulunmamalıdır. Yabancı maddeler, siyah çay dışındaki tüm maddeleri kapsar.

    Çayı Demlerken:
    İyi bir çay hazırlamak için en önemli faktör suyun seçimidir. Olanağınız varsa porselen demlik ve yumuşak kaynak suyu kullanın.


    EN GÜZEL ÇAYI DEMLERKEN;
    (4 kişilik bir aile için: Yaklaşık 12 çay bardağı)
    Öncelikle en güzel çayı demlemenin ilk koşulu, iyi bir çay, sert ve kireçli olmayan su ve annenize özel, güzel bir sunumdur.

    Bununla beraber iyi bir çay demlemek için bazı püf noktalarını da hatırlamak gerekir;
    Demliğe, 1,5 çay bardağı (20-25 gr.) Doğuş Karadeniz Siyah Filiz Çay atılır, çok hafif ıslanacağı şekilde üzerine soğuk su koyularak, demlikteki kuru çay ıslatılır. Bu esnada taze, kireçsiz içme suyu kaynatılır. Su kaynamaya başladıktan sonra, 30 saniye içerisinde 5 çay bardağı su ile çay demlenir. Kullanılan demliğin porselen ya da cam olması çayınızın daha lezzetli olmasına yardımcı olacaktır.
    Çayınızı daha önce kaynatılmış veya beklemiş su ile demlemeyiniz.


    Benzer Konular